Onze locatie
Bovenstraat 6
9680 Maarkedal
++32/ 476 44 50 61
Bekijk de Google Map voor een gedetailleerde routebeschrijving.
Het Sint-Jansberghof is een uitnodiging om te genieten
van eenvoudige landelijke dingen,
van prachtige vergezichten,
van de aanstekelijke rust van de directe omgeving,
van de geur van versgebakken brood in de eeuwenoude gerestaureerde bakoven…
Een uitvalsbasis voor een stevige wandeling of fietstocht
langs de vele hellingen in de buurt.
Wij hopen van harte u te mogen verwelkomen!
Het domein
Het Sint-Jansberghof is ruim 250 jaar het kloppend hart geweest van tal van agrarische en ambachtelijke activiteiten. In opvolging van hun voorouders hebben Dirk en Katrien Van der Linden – De Landsheere vanaf 1995 een aantal landbouwactiviteiten verder gezet en tegelijk de oude hoeve opgewaardeerd en gerestaureerd door een aantal voormalige stallingen om te bouwen tot twee vakantiewoningen: de “Taaienberg” en de “Eikenberg”, genoemd naar de vlakbij gelegen gelijknamige heuvels uit de roemruchte Ronde van Vlaanderen.
Beide woningen zijn – met respect voor het verleden – harmonisch geïntegreerd in de omgeving en voorzien van alle eigentijds wooncomfort.
Historiek
Het Sint Jansberghof is sinds meer dan 250 jaar in het bezit van de familie. De moerbalk in de woonkamer draagt het jaartal 1756, het bouwjaar van de oorspronkelijke hoeve, waarschijnlijk in hout- en leembouw. Het jaartal 1783 in een andere moerbalk verwijst wellicht naar een tweede bouwfase. In 1839 ten slotte verbouwt Engelbertus de Vos het huidige woonhuis (vandaar de smeedijzeren initialen in de topgevel).
Typisch zijn de halfronde bovenvensters, de deuromlijsting in gesinterde zwarte baksteentjes en de halfronde arduinen stoep met drie treden op de binnenkoer.
Het vroegere strooien dak werd in 1933 vervangen door kunstleien.
De bevloering van gang en woonkamer is in de originele blauwe hardsteen van Basècles. In de keuken en de nachtgang liggen eveneens de originele gebakken rode tegels.
In de woonkamer trekt de originele muurschildering met de ‘hoorn des overvloeds’ de aandacht, evenals een ingebouwde klok en dito wandkast. Op het dak doet het originele hoeveklokje nog steeds dienst.
De kapel
De Kapel rechtover de vierkantshoeve heeft ook haar geschiedenis. Ze werd gebouwd in 1836 door Engelbertus De Vos. De kapel helt licht (7,5°) over naar de straatzijde. De Christusfiguur is in eikenhout met aan weerszijden een wilgenhouten beschilderd paneel met de figuren van Maria en Johannes. Op de gevel prijkt nog steeds de vroegere spreuk ‘waar gij nu zijt was ik voor dezen, waar ik nu ben zult gij eens wezen’.
De kapel werd gebouwd omwille van de kindersterfte op het hof en bij de buren. Maarke werd nl in die tijden geconfronteerd met een epidemie van Cholera.